Gå vidare till innehåll
Gör en offertförfrågan online för ditt takbyte - offert inom 48h. Klicka här >
Gör en offertförfrågan online för ditt takbyte - offert inom 48h
NACKDELAR MED PVC FÖNSTER: SANT ELLER FALSKT?

NACKDELAR MED PVC FÖNSTER: SANT ELLER FALSKT?

Trots att PVC fönster börjar bli mer och mer populära, även i Sverige, är man fortfarande skeptisk till dem. Det hörs att PVC är giftigt, att det framkallar cancer, att det är miljöfarligt. Det ser inte så bra ut som träfönster, det passar inte till skandinavisk byggtradition av trähus, det gulnar med tiden. PVC har bara nackdelar. Inte sant?

Nej, det är inte sant. Sådana felaktiga uppfattningar om PVC kan komma från tiden, när ämnet endast börjades tillverka och dess produktionsprocess inte var särskilt utvecklad. Idag, efter en detaljerad vidareutveckling, är tillverkning av PVC och själv PVC-plast alldeles avancerad – fönster gulnar inte, eftersom de är mer tåliga mot UV strålningen. De är också helt ofarliga – ett exempel på det kan vara användning av samma ämne, polyvinylklorid, för att producera till exempel vattenrör i våra hus eller även blodbehållare.

 

SKADLIGA PVC FÖNSTER?

Är PVC-fönster skadliga? Nej, det är de inte. Nuförtiden PVC innehåller inte ftalater, tungmetaller eller giftiga dioxider. Särskilt fönster som har P-märke är tillförlitliga. P-märke är ett svenskt kvalitetsmärke som framställs av RISE Research Institutes of Sweden AB i Borås. P-märkta produkter uppfyller lag- eller myndighetskrav, vilket innebär att både produkten och produktionsprocess övervakas av instituten. I PVC-fönster förhållande P-märke betyder, att fönster inte innehåller något bly, kadmium, eller organiska tennföreningar – det vill säga, att PVC-fönster är helt och hållet ofarliga för människohälsa.

VÄDERBESTÄNDIGA PVC FÖNSTER

Högkvalitativa PVC-fönster är också utmärkt väderbeständiga. De testas att klara olika klimat och väderförhållanden – de sättas ut för kyla, värme, vind och står emot det. De är hållbara, eftersom de inte är påverkade av vatten eller solljus som andra typer av fönster. På grund av PVC karaktär är de fönstren också motståndskraftiga mot frätning, insekter och röta, medan andra typer av fönster kan vara påverkade av dessa faktorer.

MILJÖVÄNLIG TILLVERKNING

När det gäller miljöfrågor i PVC-fönster industri är saken också tydlig – tillverkning av PVC fönster har inte större påverkning på miljö än tillverkning av träfönster. Dessutom borde träfönster målas och renoveras med kemiska medel som påverkar miljö, vilket inte precis är miljövänligt. Förutom detta för att tillverka träfönster huggas ner skogar, vilket orsakar minskning av biologisk mångfalden och förstöring av naturmiljö.  Det är också värt att märka att PVC-fönster är återvinningsbara.

BILLIGA OCH UNDERHÅLLSFRIA FÖNSTER

En annan, viktig fördel med PVC fönster är att de betydligt billigare än träfönster. Om man tänker på att renovera hela huset och byta alla fönster, är PVC mycket mer överkomliga i pris än andra alternativ. De kräver också mindre underhåll än andra typer av fönster – man behöver varken målla karmen eller renovera bågen. Det kan säga att PVC-fönster är underhållsfria.

PVC-fönster kan tillverkas i alla former och i ett brett urval av färger, vanligen enligt RAL-paletten. Man kan ha runda, elliptiska eller triangulära fönster, och dess kulör på insidan kan vara olik än på utsidan. De kan tillverkas med stiliga spröjsar eller med eleganta handtag. PVC-fönster kan utmärkt anpassas till skandinavisk byggtradition – det beror bara på kundens behov. Dessutom är Drutex fönster montering ganska lätt!

Beställ dina önskade fönster redan idag. Du kan själv välja mått, färg och tillbehör.

Originaltexten kommer från vår leverantör Venska.eu

Nästa artikel En jacuzzi i trädgården - din oas av lugn och harmoni